Na de EK-wedstrijd van het Nederlands voetbalelftal bezochten zo’n 25 mensen op 25 juni het Duurzaamheidscafé in basisschool de Vuurvogel in Malden. Het thema: hoe kan onze wijk, Malden Noordoost, aardgasvrij worden?

De werkgroep Energiezuinig Wonen borduurde met deze avond voort op de informatieavond die de gemeente Heumen op 11 juni over dit onderwerp organiseerde. Menno Arendz legde in een samenvatting hiervan uit hoe een warmtenet een oplossing kan bieden. Met voorbeelden van mini-warmtenetten in onze eigen gemeente gaf hij inzicht in diverse mogelijkheden. Voor sommige bezoekers verrassend dat gasloos verwarmen in de gemeente Heumen al bestaat.

Leon Schoonhoven uit de Nijmeegse wijk Hengstdal vertelde vervolgens hoe dáár met het ontwikkelen van een wijk-warmtenet is omgegaan. Een eerste plan dat met veel rijkssubsidie was gemaakt, werd aanvankelijk door inwoners afgeschoten. Maar een aantal wijkbewoners liet zich hierdoor niet ontmoedigen en pakte de bal zelf op. Samen werkten zij met heel weinig subsidie maar wel veel eigen inbreng aan een nieuw plan voor warmtelevering in de toekomst. De voorbereidingen voor een wijk-warmtenet zijn inmiddels vergevorderd. Belangrijke succesfactor, vertelde Leon, is het enthousiasme van de bewoners zelf. Een inspirerend project dat gedragen wordt door de buurt.

Na een korte pauze bespraken twee energiecoaches met de aanwezigen de verduurzamingsmogelijkheden voor verschillende soorten woningen. In welke volgorde voer je welke maatregelen uit? Wanneer is het verstandig om een warmtepomp aan te schaffen en wanneer kun je beter wachten? Een ding is zeker: je huis goed isoleren is altijd belangrijk. In woningen die heel goed zijn geïsoleerd en een lage-temperatuurverwarming hebben is een hybride warmtepomp een optie. Een all-electric warmtepomp wordt binnen een woonwijk afgeraden omdat die de aanleg van een gezamenlijke warmtevoorziening kan belemmeren. Kortom: elk huis is anders en een energiecoach kan je helpen om de juiste keuzes te maken.

De werkgroep Energiezuinig Wonen riep tot slot op om, net als in Hengstdal, zelf actief mee te denken over de mogelijkheden voor een gasloze wijk in de toekomst. De eerste bewoners meldden zich meteen aan. Wil je ook meehelpen aan een duurzamere toekomst voor Malden Noordoost? Denk mee en meld je aan via duurzaam@heumen.nl

Samen met ons je buurtbewoners helpen om hun woning te verduurzamen? Neem contact op met de werkgroep Energiezuinig Wonen via ewmno@heumenduurzaamengroen.nl