Energiezuinig Wonen Malden Noordoost gaat regelmatig de boer op om buurtbewoners te informeren over energiebesparende maatregelen. In de eerste maanden van 2024 organiseerde de werkgroep verschillende informatiebijeenkomsten over isoleren en ventileren en was het weer tijd voor een aanbelactie in de Molenwijk en nu ook in de Randwijk.

Op 20 februari en 7 maart bezochten 25 bewoners een thema-avond over glas, kozijnen en ventilatie. Deskundige Robert Tersmette verzorgde de presentatie die ook met interesse gevolgd werd door de 5 aanwezige energiecoaches. Een wijkbewoner vertelde hoe hij oud dubbel glas door HR++ glas had laten vervangen. De houten kozijnen in zijn woning waren nog in uitstekende staat. Een andere bewoner had zijn houten kozijnen met enkel of oud dubbel glas laten vervangen door kunststof kozijnen en Triple (HR+++) glas. Beiden waren tevreden met het resultaat.

Op 2 april was er een informatieavond over vloerisolatie. Robert Tersmette deelde zijn kennis over dit thema met 12 bewoners en 4 energiecoaches. Hij vertelde welke isolatiematerialen geschikt zijn voor steenachtige en houten vloeren. Welke oplossingen er zijn als de kruipruimte lager is dan 45 cm of als er veel vocht in de kruipruimte is. En wat te doen als er veel leidingen aanwezig zijn of als de kruipruimte slecht toegankelijk is. Ook werden de 5 vloerisolatiebedrijven genoemd waarmee de werkgroep al ervaring heeft opgedaan.

In maart belden 6 werkgroepleden gesteund door 3 buurtgenoten aan bij in totaal 160 koopwoningen in de Molenwijk en de Randwijk. De aanbelactie werd op 16 april gevolgd door een buurtavond waarbij alle verduurzamingsmogelijkheden de revue passeerden.
In de komende maanden staan aanbelacties bij de resterende 200 woningen van de Molenwijk op stapel. Zo zal Energiezuinig Wonen eind 2024 bij 600 koopwoningen in Malden Noordoost hebben aangebeld, dat wil zeggen twee derde van alle koopwoningen. Naar verwachting hebben zich dan 150 woningen aangesloten bij dit initiatief. De werkgroep hoopt hiermee zoveel mogelijk bewoners te motiveren om hun energieverbruik en de kosten daarvan aanzienlijk te verlagen.

Foto: Frans Cremers