Regenpijpen afkoppelen om het water te laten infiltreren in je tuin is een goed idee, voor plant én dier. Alleen: niet iedere tuin is daar geschikt voor. Na de start van de GroenDoen-actie op 16 maart 2024 hadden 58 bewoners zich aangemeld om regenpijpen te laten afkoppelen. In 40 gevallen is dat gelukt. Kan het ook bij jou? Met snelle rekensommetjes kun je een goede inschatting maken.

Er is een standaardregel waaraan je tuin moet voldoen: het water moet infiltreren op een afstand van de gevel die 2x de diepte van je kruipruimte of kelder moet zijn. Dit betekent dus bij een gangbare kruipruimte van ca. 0,90 m hoog dat het regenwater op bijna 2 meter vanaf je gevel de grond in moet kunnen stromen. Ook de grootte van de infiltratieplek, een wadi, is belangrijk want ook van een bescheiden dak van 40 m² komt al gauw zo’n 800 liter regenwater!

Grootte van de infiltratieplek of wadi
Hier een voorbeeld van de berekening van de benodigde infiltratieruimte. We rekenen met 20 mm neerslag per m². Als je een dak afkoppelt van 40 m² betekent dat: 40 m² x 20 mm = 0,8 m³. Dat is 800 liter regenwater in de tuin erbij! Deze hoeveelheid past bijvoorbeeld in een wadi van 2 m breed, 4 m lang en 10 cm diep of van 2 bij 2 m² met 20 cm diepte.

Fotograaf: Jacqueline van den Boom